OpenVLD Mortsel - programma 2024

Kernbegrippen

  • Betrokken

U wilt meer betrokken zijn bij het bestuur van uw gemeente. Wij zorgen ervoor dat u hiertoe meer mogelijkheden krijgt. Via burgerparticipatie en inspraakinitiatieven. Dat gaat over het gemeentelijk beleid zoals mobiliteit, de inrichting van wijken en straten maar ook heel concreet over bijvoorbeeld welzijn, ouderzorg, kinderopvang …

  • Mobiel

Wij willen meebouwen aan structurele oplossingen voor de verkeersdoorstroming in Mortsel, voor de parkeerproblematiek. Maar het gaat ook om een goede bereikbaarheid van de gemeentelijke diensten, van handelszaken, om een visie op het openbaar vervoer, om een efficiënte mobiliteit voor iedereen, ongeacht leeftijd of eventuele beperkingen.

  • Toegankelijk

U wilt uw gemeentebestuur vlot en op elk moment kunnen bereiken. Wij zorgen voor een eenvoudige en vlotte toegang tot de stadsdiensten aangevuld met een ruime dienstverlening via een professionele website. Maar toegankelijk betekent voor ons ook dat we op elk moment openstaan voor uw ideeën en dat we die heel graag meenemen in ons beleid.

  • Kwalitatief

U wilt propere straten, zuivere lucht, degelijke gebouwen, een goede dienstverlening … Wij gaan ervoor.

  • Ondubbelzinnig

U wilt een bestuur dat duidelijke standpunten inneemt, dat u op het juiste moment helder en begrijpelijk informeert, in alle openheid. Wij doen dat gewoon.

Kernprogrammapunten

 

Fiscaliteit

  1. Gezonde financiën is altijd het uitgangspunt. Geen ongedekte cheques.

  2. In navolging van het versterken van burgerparticipatie, bekijken we ook hoe we Mortselaars kunnen laten participeren in grootschalige investeringsprojecten. Zo onderzoeken we mogelijkheden via crowdfunding, obligaties of coöperatieve modellen.

  3. We schrappen uitgaven zonder de gewenste return on investment, maar evalueren ook kostenposten die simpelweg draagvlak missen.

  4. We kiezen maximaal voor fiscale vereenvoudiging. Dit betekent minder administratieve poespas voor onze inwoners én minder tijdrovende verrichtingen op het stadhuis.

  5. Onze burgers hebben het recht om te weten waar we belastinggeld aan uitgeven. We zorgen ervoor dat elke burger op toegankelijke wijze een duidelijk, eenvoudig en helder overzicht kan raadplegen dat hen vertelt waar zijn centen in onze stad naar toe gaan.

Toegankelijkheid

  1. Personen met een beperking, ouderen en gezinnen met buggy’s kunnen zich ongehinderd door onze gemeente verplaatsen. Dat doen we door de kwaliteit van de voetpaden te verbeteren, de toegankelijkheid van de winkels aan te passen, de ingang van de gemeentelijke diensten te herbekijken, besneeuwde en beijzelde voetpaden frequenter te reinigen ….

  2. We proberen dienstverlening zoveel mogelijk geografisch te clusteren in dienstencentra of stadhuis. Zo kan de burger op 1 plaats terecht voor vele diensten.

  3. We sluiten aan bij de relevante projecten van gemeente met online gemeentehuis, dat de klok rond beschikbaar. Dit steeds aansluitend met fysieke dienstverlening voor burgers die nog niet digitaal mee zijn.

Ouderen

  1. We zorgen voor een uitgebreid en gevarieerd vrijetijdsaanbod. Sterke culturele en educatieve activiteiten, zoals lezingen en voorstellingen, die een katalysator zijn voor sociaal contact.

  2. Senioren zijn actiever dan ooit tevoren. Mensen die op pensioen gaan, informeren we consequent over ons vrijwilligersplatform. Zo nodigen we hen uit om hun talenten, gevoed door hun levenswijsheid, ten dienste te stellen. Denk bijvoorbeeld maar aan huistaakbegeleiding, het laten functioneren van de brede scholen, buurtbemiddeling, ofhet opnemen van het peter- of meterschap van een buurttuin.

  3. Bij de aanleg van de publieke ruimte, houden we steeds rekening met minder mobiele of mensen met een handicap. Denk maar aan voldoende rustplekken met leuning of het toegankelijk maken van voetpaden en pleinen.

  4. We ondersteunen senioren bij kleine aanpassingen aan de woning wanneer nodig, zodat zij zolang mogelijk thuis kunnen wonen. Elders faciliteren we de bouw van kangoeroewoningen en de uitbouw van kleinschalige particuliere zorgresidenties of aanleunwoningen bij woonzorgcentra om (semi-)zelfstandig wonen mogelijk te maken.

  5. We waken  over de capaciteit in onze woonzorgcentra en versterken daarbij ook de inspraak van de bewoners. Via bewonersraden creëren we feedback hoe de zorg het best kan afgestemd op hun noden en stimuleren we op die manier de zelfredzaamheid.

  6. We lanceren in samenwerking met ouderenverenigingen een meldpunt vereenzaming. Na melding kunnen de verenigingen proberen de senior in kwestie te betrekken bij hun werking als lid of vrijwilliger.

 Publieke Ruimte

  1. We maken nu echt werk van een ‘postzegelrup’ waarbij kleine bestaande groene open ruimten worden beschermd tegen bebouwing.

  2. We kijken door de ogen van een kind naar onze publieke ruimte en dus met focus opveiligheid, met plaats voor water en groen en waar mogelijk autoluw.

  3. We dragen zorg voor onze monumenten, herwaarderen ze waar nodig en ontsluiten ze ook zoveel mogelijk waar mogelijk voor onze inwoners.

  4. We geven inwoners de kans om een tegel- of geveltuin te hebben. We realiseren deze legislatuur minstens één vierkante meter ontharding per inwoner. De stad ontzorgt bij het tegelwippen (bv. door het ophalen van het puin) en het beplanten.

  5. Mensen met groene vingers nodigen we uit om mee aan de slag te gaan in onze openbare ruimte. Zij die dit engagement willen opnemen, duiden we aan als peters en meters van kleine publieke volkstuintjes en boomspiegels en buurtbomen.

  6. We beschermen ons tegen langere periodes van droogte of net intensere regenval. We bekijken waar we aan de slag kunnen om meer regenwaterinfiltratie mogelijk te maken. Aanleggen van wadi’s, infiltreren van regenwater op grote publieke daken, het bufferen en hergebruik ervan bij synthetische sportterreinen, of het ondersteunen van scholen bij het ontharden van hun speelplaats.

Kwaliteit van de woningen

  1. We blijven aandacht geven aan de architecturale kwaliteit van gebouwen en de interne kwaliteit van appartementen.

  2. We stimuleren vernieuwbouw, de controle op verhuurvoorwaarden en moedigen een sociaal verhuurkantoor aan.

  3. Hoogbouw en appartementisering perken we in om het straatbeeld niet te verstoren.

Ondernemen

  1. Of het nu gaat over aankoopbeleid, dienstverlening, evenementen of investeringsprojecten, we zorgen er maximaal voor dat we de handen in elkaar slaan met onze lokale ondernemers in plaats van in zee te gaan met grote bedrijven aan de andere kant van Vlaanderen. Dat doen we op verschillende manieren:

    • We delen grote overheidsopdrachten op in kleinere opdrachten zodat ook lokale bedrijven kunnen intekenen. En we brengen lokale ondernemers in contact met mekaar om samen te werken bij het binnenhalen van opdrachten.

    • We laten niet alles afhangen van prijscriteria maar leggen ook de nadruk op dienstverlening en nabijheid bij de aanbesteding.

    • We schrijven lokale ondernemers actief aan om hen te informeren over openstaande aanbestedingen en we geven nadien feedback wanneer ze het toch niet zouden halen.

    • We introduceren het label ‘gemeente/stadsleverancier’ waar lokale kmo’s zich voor kunnen registreren, op die manier worden ze uitgenodigd voor overheidsopdrachten die voorafgaand niet bekend moeten gemaakt worden.

    • We leggen minder de nadruk op het aanleveren van referenties. Lokale ondernemingen en zeker start-ups hebben vaker geen referenties, terwijl ze wel perfect in staat zijn om de opdracht goed uit te voeren.

    • We korten de betalingstermijnen in. In tegenstelling tot grotere bedrijven, kunnen lokale ondernemers het zich vaak niet veroorloven om maanden te wachten op de betaling voor hun werk. Het remt hen af om mee te dingen naar een lokale overheidsopdracht.

  2. We schaffen een resem kleinere belastingen af (algemene bedrijfsbelasting, milieubelasting zelfstandigen, tapperijen, drijfkracht, terrassen, lichtreclame,…) en vervangen dit alles met hogere opcentiemen op bedrijfsgebouwen.  

  3. We schrappen pestbelastingen af die ondernemerschap remmen (belasting op ongeadresseerd  drukwerk, reclameborden, werfreclame, drankslijterijen,...) en geven de relevante heffingen zo transparant mogelijk weer.

  4. We zorgen voor een duidelijke afbakening van onze kernwinkelgebieden én winkelarme gebieden in onze gemeente. Op die manier zorgen we voor levendige, sterke handelskernen.

  5. Die visie zetten we kracht bij met een differentiatie in onze opcentiemen:

    • Ten eerste zorgen we voor een vrijstelling van onroerende voorheffing voor startende ondernemers gedurende de eerste twee jaar.  

    • Ten tweede zorgen we voor een verlaging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing in onze kernwinkelgebieden.

    • Ten derde moedigen we via een verlaging/verhoging van de opcentiemen de omvorming van winkelpanden buiten de winkelkernen aan.

  6. We gaan in overleg met eigenaars van handelspanden die leeg staan. Als zij hun handelspand tijdelijk ter beschikking  stellen aan een pop-up aan een verlaagde huurprijs, schelden wij de leegstandstaks weg totdat een nieuwe vaste huurder gevonden wordt. Zo geven we startende handelaars en uitbaters de kans om te proeven van ondernemerschap.

  7. We onderzoeken waar start-ups en beginnende ondernemers aan kruisbestuiving kunnen doen en zo potentieel uitgroeien tot het volgende succesvolle bedrijf.

  8. We slaan de handen in elkaar met onze handelaars om in het handelscentrum het hele jaar door in te zetten op beleving en festiviteiten (straattheater, live muziek, kinderanimatie,…) zodat mensen actief aangetrokken worden tot het centrum. We moedigen hen ook actief aan om aan te sluiten bij de handelaarsvereniging / om een handelaarsvereniging op te starten.

  9. In samenwerking met Unizo en het NSZ maken we werk van een startersgids voor ondernemers met tips & tricks voor het opstarten van een eigen zaak per sector met daarbij een duidelijk stappenplan om te ondernemen in Mortsel.

  10. Een systeem van kortparkeren moet van Mortsel terug de aangename winkelstad van weleer maken.

Inspraak

  1. Een transparant bestuur geeft elke Mortselaar de kans om via eenvoudige inspraakmogelijkheden verbeteringen voor te stellen. Niets zo laagdrempelig als een gesprek rond een keukentafel. Daarom organiseren we met het toekomstig college huiskamergesprekken. Waarbij we bij Mortselaars thuis gaan om met samen met andere inwoners in gesprek te gaan rond een afgelijnd thema.

  2. Een reizend college. Elk half jaar strijkt het college in een andere wijk neer waar het voorafgaand aan het schepencollege in dialoog gaat met de bewoners over de plannen voor de wijk.

  3. We organiseren tweejaarlijks “de gemeentegesprekken” waarbij we rond een welbepaald thema met mekaar in debat gaan en op zoek gaan naar oplossingen. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat elk kind in onze gemeente afstudeert met een diploma?

  4. We voeren een “Right to Challenge” in. Zijn bewoners overtuigd dat ze een taak beter kunnen uitvoeren dan het stadsbestuur? Dan kunnen ze de stad uitdagen om die publieke taak over te nemen. Waarom zouden er bijvoorbeeld geen verenigingen zijn die een deel van het groenonderhoud overnemen?

  5. We voeren een burgerbegroting in waarbij we de Mortselaars inspraak geven in een deel van het budget. Op die manier geven we inwoners de kans om op wijkniveau de handen in elkaar te slaan en projecten uit te werken om het sociaal weefsel in de wijk te versterken, daarbij ondersteund door een wijkbudget.

  6. We versterken en herdenken onze adviesraden tot adviesraden 2.0 waarbij ze naast hun adviesrol ook een echte participatierol opnemen en al onze verenigingen zich betrokken voelen.

Onderwijs

  1. Onze stad telt een ongelooflijk aanbod aan sterke scholen. We gebruiken daarom alle communicatiekanalen mogelijk om het onderwijsaanbod bekend te maken en om mensen door te verwijzen naar de verschillende onderwijsinstellingen.

  2. Als lokaal bestuur blijven we investeren in goede, moderne gebouwen.

  3. Als lokaal bestuur coördineren we om van alle scholen brede scholen te maken. We brengen hen samen met de vele verenigingen in hun omgeving in contact. Zo kan men de infrastructuur ook na de reguliere schooluren openstellen.

  4. Ouders met een grotere afstand tot de schoolpoort, gaan we nauwer betrekken. Scholen die trajecten uitwerken om de ouderparticipatie te verhogen, kunnen rekenen op ondersteuning van de gemeente.

  5. We maken van oudercontacten een echte wijkactiviteit waar ook alle sport- en jeugdverenigingen uit de buurt uitgenodigd worden om zich voor te stellen. Zo zorgen we ervoor dat kwetsbare ouders en jongeren het vrije tijdsaanbod uit de buurt leren kennen.

  6. Wanneer jongeren voor overlast zorgen, brengen we de ouderlijke verantwoordelijkheid in beeld om de jongere terug op het rechte pad te krijgen. We sluiten een contract af waar onder andere het engagement in is opgenomen dat ouders op elk oudercontact aanwezig zijn. Tegelijk maken we ook werk van de nodige ondersteuning voor de ouders.

  7. We werken taalinitiatieven uit voor ouders die de taal niet of onvoldoende machtig zijn.En daar maken we meteen gebruik van om hen nauwer bij de school van hun kind te betrekken. Waarom bijvoorbeeld geen les Nederlands op de school van hun kinderen, terwijl hun kind in de les zit of op de naschoolse opvang?

  8. We werken buddytrajecten uit in het onderwijs. Concreet gaat het om geëngageerde Mortselaars die (kwetsbare) leerlingen met een leerachterstand willen begeleiden.

  9. We vergeten hierbij ons deeltijds kunstonderwijs niet: in de gebouwen van de Academie voor Muziek, Woord en Dans en de Academie voor Beeldende kunsten voorzien we de nodige investeringen, inbegrepen een lift voor de minder mobielen onder ons.

Mobiliteit

  1. We tekenen in op het traject “jonge wegweters”. Dit nodigt jongeren tussen de 16 en 21 uit om mee het lokale mobiliteitsbeleid uit te tekenen

  2. We voorzien in voldoende laadinfrastructuur. We proberen daarbij minstens 1,5 laadpunt per 100 inwoners te bereiken.

  3. We proberen zoveel mogelijk vanuit het STOP-principe te vertrekken. De inrichting van het openbaar domein gebeurt in de eerste plaats voor Stappers, dan Trappers, Openbaar vervoer en tot slot Personenwagens. Zo proberen we voldoende ruimte te geven aan alle gebruikers.

  4. We sluiten aan bij het Masterplan Toegankelijke bushaltes (en tramhaltes) en engageren ons om een inhaalbeweging op ons grondgebied te doen.

  5. We plegen op regelmatige basis overleg met De Lijn en sturen aan op het inzetten van elektrische bussen op ons grondgebied.