CD&V Mortsel - programma 2024
Onze speerpunten
1. Iedereen verdient respect, u ook !
Respect. Respect voor elke inwoner. Dat begint bij een vriendelijk woord en een behulpzame hand. Dat verdient u van elke stadsmedewerker.
Respect voor ouderen. Zij verdienen een betaalbaar en degelijk onderkomen en voldoende steun van mensen om hen heen. Daar kan de stad mee voor zorgen!
Respect voor jongeren. Zij verdienen degelijk onderwijs. Alle kansen voor een goede opleiding. Zij verdienen dat er naar hen geluisterd wordt, en dat er gepaste en tijdige hulp komt als ze het moeilijk hebben. De stad kan mee voorzien in een goed gestructureerd aanbod op maat van jongeren.
Respect voor gezinnen. Het gezin is het fundament van onze samenleving. Gezinnen die het moeilijk hebben moeten tijdig hulp vinden.
2. Sociaal beleid laten we niet alleen over aan de privésector!
We nemen zelf initiatieven om mensen te ondersteunen die het moeilijk hebben. De vele vrijwilligers die zich inzetten voor kwetsbare groepen in onze stad, verdienen professionele ondersteuning, geschikte lokalen en administratieve vereenvoudiging.
We stimuleren verenigingen die gezinnen ondersteunen door het bieden van materiële en administratieve hulp, huiswerkbegeleiding, integratie-begeleiding en het organiseren van ontspanningsactiviteiten.
In het woonbeleid nemen we de regie in handen via de woonmaatschappij.
3. Veilige en vlotte mobiliteit voor iedereen!
Voetpaden: Tegen 2030 moeten alle voetpaden in Mortsel opnieuw vlot begaanbaar zijn. Daarvoor stellen we een plan van aanpak op, met in het achterhoofd zowel oudere voetgangers, rolstoelgebruikers, kinderen en mensen met kinderwagens. Jaarlijks zullen in een aantal straten de voetpaden hersteld worden. In de uitvoering gaat de aandacht naar de doorlaatbaarheid van de gebruikte materialen en het verwijderen van obstakels.
Fietsenstallingen: We voorzien overdekte en beveiligde publieke fietsenstallingen op zoveel mogelijk plaatsen in de stad, zodat onze bewoners hun fiets met een gerust hart kunnen stallen.
We zorgen voor duidelijke verkeersregels en weginfrastructuur en werken alle conflicten tussen de verschillende weggebruikers weg, zodat het duidelijk is waar ieders plaats is.
We baseren ons daarbij op het STOP-principe voor wegprioritering : Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Privévervoer. Wanneer straten volledig vernieuwd worden, geven we échte inspraak aan de bewoners. Ideeën worden zoveel mogelijk opgenomen, en over toekomstige plannen wordt duidelijk gecommuniceerd.
Voor het wegverkeer pleiten we voor meer politiecontrole. Om de overlast te beperken voeren we controles op het toegelaten gewicht voor vrachtwagens.
4. Van FORT IV maken we een groene oase van rust en ontspanning!
We nemen het Fort 4 opnieuw in eigen handen en zoeken oplossingen voor de bestaande conflicten. De lege ruimtes kunnen opnieuw onderdak bieden aan verenigingen. We stimuleren de groei van fauna en flora. Wandel- en looppaden krijgen een degelijke onderhoudsbeurt. We voorzien sport- en spelfaciliteiten met inspraak van de inwoners, zoals vb. looppiste, stenen pingpongtafels, hoogteparcours, vis-zones etc. We bekijken hoe we de fortgracht toeristisch aantrekkelijker kunnen maken. We maken van ons fort een groene oase van rust en ontspanning, die iedereen graag wil ontdekken!
5. CD&V staat voor democratische besluitvorming!
Respect bij de besluitvorming betekent het organiseren van inspraak via vernieuwde en gespecialiseerde adviesraden. De inbreng van vrijwilligers is van doorslaggevend belang bij het bepalen van het beleid op het vlak van sport, jeugd, gezin, senioren, sociaal beleid, milieu en verkeer. Als een advies niet wordt gevolgd, informeert het stadbestuur over het waarom.
De verenigingen zijn een partner in de samenlevingsopbouw en hun inzet willen we aanmoedigen. Het respect voor hun activiteiten willen we concreet maken met financiële en praktische ondersteuning.
6. Ruimtelijke ordening in functie van het versterken van woon- én winkelkernen!
We bestrijden leegstand door de winkelstraten te herorganiseren. We volgen het advies van Unizo en combineren handel en woongelegenheid. Buiten het centrum heeft wonen de prioriteit, met plaats voor kleinschalige winkels die de buurt bedienen voor dagelijkse aankopen (zoals bakkers en beenhouwers). We trekken waar mogelijk meer winkels aan, zodat winkelen in Mortsel aantrekkelijker wordt. Zwaar vrachtverkeer wordt uit de winkelstraat geweerd.
We maken werk van een degelijk en betaalbaar parkeerbeleid, dichtbij winkels. Ondergrondse parkings waar mogelijk, waarvan het beheer in handen is van de stad. We zetten hierbij in op netheid en veiligheid!
In elke straat komt openbaar groen. We zullen inwoners met subsidies stimuleren om op privédomein aanplantingen te doen. Groene initiatieven financieel belonen. Daarbij zien we erop toe dat het groen beheersbaar blijft, en geen hinder vormt voor de weggebruiker en bewoner.
We verbinden de talrijke groene plekken in onze stad en maken ze beter toegankelijk (Oude-God, Klein Zwitserland, gronden NMBS achter het kerkhof aan de Krijgsbaan).
7. Klimaatverandering, ook onze zorg!
We kunnen allemaal bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. We behouden de bestaande subsidies, evalueren en sturen bij waar nodig. We ondersteunen en begeleiden de inwoners om hun woning energiezuinig te maken, met de hulp van deskundigen. De stedenbouwkundige voorschriften zullen in functie hiervan worden aangepast.
8. Jongerenwelzijn en onderwijs, onze toekomst!
Elk kind in Mortsel moet naar een kinderopvang of school in eigen stad kunnen gaan. Ook kinderen met speciale onderwijsbehoeften moeten hier een plekje krijgen. We creëren meer plekken voor Buitengewoon Onderwijs, en bieden financiële en materiële ondersteuning aan crèches en scholen waar iedereen terecht kan met of zonder beperking.
We zetten nog meer in op hulpverlening aan jongeren die kampen met psychische problemen of die dreigen uit te vallen op school om uiteenlopende redenen. We ondersteunen scholen vanuit de stad met een professioneel aanbod, dat zowel inzet op preventie als begeleiding. De bestaande initiatieven kunnen zeker nog uitgebreid worden!
Daarnaast moeten ook de gezinnen waarin deze jongeren opgroeien een goede voedingsbodem bieden. Gezinnen waar dit niet evident is, moeten op de stad kunnen rekenen voor ondersteuning. We zetten in op een professioneel en betaalbaar aanbod van context- en thuisbegeleiding.
9. Nederlands als voertaal met respect voor andere culturen!
Respect groeit als we dezelfde taal spreken. Als we allemaal Nederlands spreken en begrijpen, is het gemakkelijker om met elkaar te communiceren. Nederlands op school, op het werk, bij de bakker, in de winkel. Inwoners van Mortsel moeten voldoende gestimuleerd worden om het Nederlands te beheersen zodat ze op een volwaardige manier kunnen deelnemen aan alle maatschappelijke activiteiten. Een voorwaarde voor hulpverlening is de bereidheid om Nederlands te leren. Er moet vanuit de stad voldoende aanbod zijn, en ondersteuning, om mensen te helpen bij het leren van onze taal. Ook de scholen moeten voldoende ondersteund worden vanuit de stad om kinderen én hun ouders hierbij te helpen, vb. door taalbadklassen voor ouders op scholen te organiseren.
10. We maken de Mortselaar terug fier op zijn stad!
In Mortsel wordt het terug leuk om te wonen, niemand wordt achtergesteld.
CD&V stimuleert alle initiatieven die bijdragen tot de vorming van een hechte, zorgzame, gemeenschap.